När man pratar om grönsaksodling är det många som anser att det blir monotont och tråkigt i trädgården. Genom att planera och tänka platseffektivt kan vi skapa dels vackra, men även smarta planteringar till våra odlingar. Samplantering är dessutom roligt, då man kan testa sig fram till de bästa och/eller finaste kombinationerna som platsar i din trädgård.
När jag lägger upp mina odlingar i pallkragarna samt i min upphöjda bädd runt om växthuset vill jag dels ha en vacker odling att titta på, men även ta tillvara på platsen runt om de grödor som tar längre tid på sig att växa. Jag tänker även förebyggande, och tänker på eventuell ohyra som kan trivas på mina grödor samt främjande för pollinering. Genom att utgå från dessa punkter har vi med omtanke planerat vår trädgård:
- Vad vill jag odla?
- Vad är viktigt för mig?
- Hur stor yta har jag, och hur kan jag få ut så mycket som möjligt av den platsen?
Här nedan får ni ta del av ett urval av mina samplanteringar med förhoppning av att inspirera er!
Odlingarna hos mig
Mellan mina rader av olika sorters kål har jag valt att sätta rädisor. Dels så fyller de upp tomrummet som annars hade ekat tomt, men de gör också att jag får ut en större skörd då de är klara på endast tre veckor. Då kan jag skörda dem medans kålen får tid på sig att växa till sig ordentligt. Rädisor kan du dessutom sätta flera gånger under säsongen.
Samplantera tomater och tagetes
Några andra grödor som är bra kompisar är tomater och tagetes. Det är en välkänd rekommenderad kombination om man vill odla ekologiskt. Bland annat de vita flygarna tycker inte om tagetes och tomaterna lämnas i fred av dessa. Även andra sjukdomar så som förtynande stjälk sägs hämmas om man har tagetes i samplantering med tomater.
Men det är inte enbart tagetes som jag odlar tillsammans med mina tomater. Jag har planterat en rad med jordgubbar längst med hela kanten av min odlingsbädd. De verkar som ett litet vindskydd, men främst så blir det enorma mängder med jordgubbar, då de fullkomligt älskar all näring som man tillför till tomaterna, som man annars kanske glömmer att bjuda jordgubbarna på. Jag sätter även sommarblommor med jämna mellanrum som lockar till sig insekter. Insekterna hjälper till med pollinering som i sin tur säkrar en stor skörd. Att hjälpa våra insekter är dessutom ett stort ansvar för oss odlare för att försäkra oss om att de förökar sig.
Men vad är nyckeln till snygga planteringar? Förodling!
Genom att förodla sina grödor kan man plantera dem i raka rader och med korrekt avstånd utan att behöva gallra. Jag anser att det är ett enkelt och tidsbesparande sätt att plantera då det blir ”rätt” från början. Det är lätt att glömma att gallra morötterna till exempel, och då blir det ingen rolig skörd av det. Genom att förodla dem kan du sedan plantera om de precis som du vill ha dem. Då är det bara till att vänta tills de är skördeklara!
Ett tips för att skapa rader i ditt trädgårdsland är att blöta ner jorden innan du skapar fårorna. Sen är det bara till att ta en planka och trycka ner i jämna mellanrum. Grödorna kan du sedan placera på lämpligt avstånd beroende på vad du odlar för något.
Lycka till med dina odlingar!
Sandra heter jag, odlar främst tomater och chili under namnet Skättilljungas Skafferi på sociala medier. Något annat som intresserar mig är rotfrukter, lök och pyssel. Så ni kommer få ta del av lite gott och blandat från mina erfarenheter av att odla dels i växthus men även på friland här i zon 1 i nordöstra Skåne. Jag tycker om att gå utanför boxen och testa på nya saker med mina odlingar för att se vad som fungerar bäst för mig.